DIT IS ÓÓK MIJN LAND

Als hij hoort dat er dezelfde avond nog een boot de lange tocht naar Spanje zal wagen, is de keuze voor de 18-jarige Hamza snel gemaakt. ‘’Ik zit vanavond op dat schip’’, denkt hij vastberaden. De boot vertrekt niet vanuit de omgeving van Tanger, daar waar de af te leggen afstand het kleinste is. Nee, deze boot vertrekt vanaf Salé, aangrenzend aan de hoofdstad van Marokko. Er staat hem een lange tocht van ruim driehonderd kilometer te wachten. Maar ook, een nieuwe toekomst.

 

Hamza verdwaalt in zijn gedachten. Zoals hij het nu voor zich ziet, heeft hij in zijn woonplaats geen uitzicht op werk, geen afgeronde studie en ziet hij zijn toekomst hier somber tegemoet. ‘’In Spanje zou alles beter worden’’, fantaseert hij. Zijn moeder probeert Hamza te overtuigen om in Marokko te blijven, ze wil haar zoon immers niet zien vertrekken. Zijn besluit staat vast. 

 

De hele situatie zou wat makkelijker zijn als de jonge Marokkaan een ticket op de boot had weten te bemachtigen bij de mensenhandelaar. Dit is niet het geval. De maan neemt het over van de zon als Hamza richting het strand vertrekt. Hij werpt een blik op het water en ziet de boot vertrekken, en met hem nog tientallen anderen tot wanhoop gedrevenen. Hij was blijkbaar niet de enige die het bericht heeft ontvangen. Met lood in hun schoenen, besluiten ze het water in te lopen en zwemmen ze zo hard als het kan richting de boot. 

 

De handelaar is daar niet van gediend. De handen van Hamza reiken richting de rand van de boot. Met een mes jaagt de mensenhandelaar de handen van Hamza terug de zee in. Het eerste schot luidt. Politie. Vanaf het strand is het signaal van de politie meteen duidelijk: ‘’Allemaal terugkeren!’’ Nog een schot. De hoop is vervlogen. Kans voorbij. 

 

Hamza is niet de enige die deze poging heeft ondernomen. In 2019 onderschept de Marokkaanse veiligheidsdiensten maar liefst 74.000 pogingen van irreguliere migratie, zo meldt de minister van Binnenlandse Zaken van Marokko in gesprek met AFP. Dat cijfer is teruggedrongen sinds 2018, toen het er nog 89.000 waren. Veel van deze pogingen worden ondernomen door Marokkanen op zoek naar een beter leven in Europa.

 

Voor veel Marokkanen is het missen van een toekomstperspectief de realiteit in Marokko. Uit onderzoek van het recruitersbureau ‘Rekrute.com’ blijkt dat maar liefst 91% van de bevolking Marokko zou willen verlaten.

redenen om marokko te verlaten.JPG

Hoe begrijpelijk de zoektocht naar een beter leven ook mag zijn, rijst de vraag of er naast de verwachte voordelen, ook rekening gehouden wordt met de obstakels. Wordt er nagedacht over hoe de oversteek zal zijn voor de omgeving? Het nageslacht?

 

In Nederland kennen we de groep Marokkaanse immigranten al vanaf de jaren '60. Velen van hen, die kwamen om te werken, bleven. Met hun de vrouwen en kinderen. Zij ervoeren hoe het is om in een nieuw land aan te komen en je weg te moeten vinden. Zij ervoeren hoe het is om kinderen op te voeden in twee culturen. Op hun beurt ervoeren de kinderen hoe dat is. En dat zonder internet, waar al je problemen beantwoord worden.

 

In deze documentaire word je meegenomen in deze thematiek. Met als doel om te leren van zowel de goede, als slechte ervaringen van Marokkanen die, in tegenstelling tot Hamza, de weg naar Europa wel hebben gevonden.